Hikaye Anlatma Tekniği-4

12.2.16 0 yorum

Yabancı bir dil olarak Türkçe öğretimi yaparken hikaye anlatma tekniğini kullanmalıyız.
 
Biz öğretmenlerin yaygın olarak yaptığı hata şudur ki: Bilginin nasıl aktarıldığından çok eğitimin içeriğine odaklanırız halbuki bilginin aktarım biçimi de eğitimin içeriği kadar önemlidir.
 
Geleneksel öğretimin en büyük handikabı olan ‘’can sıkıcı ders’’ çarkının dışına çıkabilmek için bu ilgi çekici ve etkili teknik:
 
Öğrencilerin, aktarılan bilgiyi kolayca öğrenip akıllarında tutmalarını sağlar.
 
Öğrenciler arasında etkileşimi arttırır.
 
Öğrenmenin sosyal yönünü destekler.
 
Sınıfta etkileyici hikayeler anlatabilen bir Türkçe öğretmeninin elinde; öğretmek, motive etmek ve liderlik yapmak için sihirli bir değnek var demektir.
 
‘’İyi ama ben güzel hikaye anlatamam ki!’’ diyerek kendinizi hikaye anlatma tekniğinin nimetlerinden mahrum etmeyin. Öğrenin hocam, Türkçe öğretmeni olduysanız –her ne sebeple olursa olsun- sizde bu damar var demektir. Öğrenin, uygulayın ve ustalaşın.
 
Güzel hikayeler anlatan bir Türkçe öğretmeni olmanın püf noktalarını vereyim hemen.
 
Birincisi; gereksiz yere ciddi bir duruş sergilemeyin, atomu parçalamıyorsunuz, hikaye anlatıyorsunuz. Öğrenciler, neşeli ve dostça konuşan kişileri dinlemeye daha yatkındır. Arkadaşlarınızla konuşuyor gibi doğal olun. Gündelik konuşma dilini kullanın.
 
Burada aklıma gelen kötü bir ihtimal var: Ya arkadaşlarınızla da bir öğretmen olduğunuzu unutmamasını sağlayacak şekilde konuşuyorsanız? Valla ne diyeyim?  Yapmayın böyle şeyler, akıllı olun.
 
İkincisi; Türkçe eklemeli bir dildir ve fiilimsiler olağanüstü türde kelimelerdir ama bu sizin her cümleyi olabildiğince uzun kurmanız gerektiği anlamına gelmez. Basit ve kısa cümlelerle anlatın hikayeyi.
 
Üçüncüsü; öğrenciler de en az sizin kadar zekidir, ‘’anlasınlar’’ diye tekrarlar ve gereksiz açıklamalarla hikayenin tadını kaçırmayın. Az ve öz anlatın.
 
Hikaye anlatma tekniği, öğretmenin hikayeler anlatmasından ibaret değil elbette.
 
Anekdotlar, fıkralar, kişisel anılar, rol canlandırma, bir öğrencinin kendi deneyimlerini anlattığı bir video, bir durumu tasvir eden çizgi filmler, aşk hikayeleri v.s. öğrenciler tarafından da rahatlıkla kullanılabilir.
 
Hikaye anlatma tekniğinin yöntemlerini başka bir yazıda anlatmaya çalışacağım.
 
Bugünlük  sadece konuya dikkatinizi çekiyor ve  bu teknik hakkında okumalar yapmaya davet ediyorum.
 
Yabancı bir dil olarak Türkçe öğretimi yaparken binlerce yıllık hikaye anlatma sanatını göz önüne alalım ve hikayelerin etinden, sütünden, derisinden faydalanalım diye.

0 yorum:

Yorum Gönder

Reklam

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı