Telaffuz Sözlüğü
Dünyada geçmişi 4.300 yıla uzanan ve dilin en temel başvuru kaynağı sayılan sözlükler, günümüzde çok sayıda kategoriye ulaşmıştır. TRT TELAFFUZ SÖZLÜĞÜ de bir tematik sözlük olma özelliği taşımakta olup, özellikle spiker ve sunuculara yönelik olarak hazırlanmıştır.
Sözlü ifadenin başarısı, iletişimi etkili hale getirmekte, kelimelerin açık ve net bir şekilde söylenişi de bu iletişimi zirveye taşımaktadır. Radyo ve televizyon yayınlarının izlenebilirliği, o yayında geçen kelimelerin, hecelerin ve seslerin doğru söylenebilmesiyle yakından ilgilidir. Diksiyon kurslarında, usta- çırak ilişkisiyle kulağa yapılan eğitimin kalıcı olabilmesi, ancak ustanın doğru söyleyişine ve öğrencisinin de doğru algılamasına bağlıdır. Her talebenin bir usta tedrisatından geçme imkanı olamayacağı düşüncesinden hareketle TRT; bir kamu yayıncılığı bakış açısıyla bu ihtiyacı giderebilmeyi görev bilmiş, uzun zamandır sürdürülen taramaların sonunda söylenişinde zorluk çekilen belli başlı kelimeleri tespit etmiş ve telaffuzlarıyla birlikte bu sözlükte toplamıştır. TRT Telaffuz Sözlüğü sürekli gelişmeye açık olup aşağıdaki kategorileri ihtiva etmektedir.
Genel Sözlük:
Türk Dil Kurumu sözlüğü taranarak telaffuzunda güçlük çekilen kelimeler ile TRT Spikeri Şener METE tarafından yazılan ve 2009 yılında TRT tarafından basılan Konuşturan Sözlük esas alınarak hazırlanmıştır. Konuşturan Sözlük 14.950 kelimenin telaffuz ve vurgularını içeren tematik bir sözlüktür. Bu sözlükte, radyo ve televizyonlardaki haber ve programlarda geçen ve telaffuz hatası görülen kelimelerle Lise Edebiyat kitaplarında yer alan edebi metinlerde öğrencilerin söyleyiş güçlüğü çektikleri kelimeler, yazım ve anlamlarıyla birlikte yer almaktadır. Kelime telaffuzları, Uluslararası Fonetik Alfabe (International Phonetic Alphabet) IPA adı verilen sistemden alınan birkaç harfle birlikte kendi alfabemizdeki bazı büyük harfleri kullanarak açıklanmış ve vurguları da koyu renkle belirtilmiştir. Sözlükte bütünüyle IPA’nın kullanılmayışının en önemli nedeni, bizde kelime içinde her harfin sesinin çıkarılması ve Türkçenin üç dört harfi tek ses olarak okunan diller grubundan olmayışıdır.
Sanatçılar:
Dünyaca ünlü sanatçı, yazar, düşünürler seçilerek hazırlanmıştır. Sporcular Dünyaca ünlü sporcu, kulüp ve takımlar seçilerek hazırlanmıştır.
Yer Adları:
Türkiye’deki il, ilçe ve belde adlarıyla hazırlanmıştır.
Devlet ve Hükümet Başkanları :
Tüm ülkelerin Devlet ve Hükümet Başkanları seçilerek hazırlanmıştır.
Edebi Metin Dünyaca:
ünlü edebi metinlerden pasajlar şeklinde çalışmalar ihtiva edecektir. Yukarıdaki kategorilere yeni bölümler ekleme imkânı olduğu gibi tüm kategoriler gelişmeye açık olup sürekli veri girişi yapılacak ve güncellenecektir. Telaffuz Sözlüğünün, başta ülkemizin Sunucu, spiker ve muhabirleri olmak üzere Türkçe ’ye gönül vermiş ve doğru telaffuzun önemine inanmış tüm meslek sahipleri ve öğrenciler için yol gösterici olacağını umuyoruz. Telaffuz sözlüğünün seslendirmesi TRT Kurumu Spikerleri tarafından gerçekleştirilmiştir.
http://trttelaffuz.com/
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder