Yurt Dışında Yaşayan Türk Çocuklarına Türkçe Öğretimi

10.5.19 0 yorum

Ana dili, bir insanın kimliğini belirleyen en temel unsurlardandır. Yabancı bir ülkede ana dilin önemi daha çok artmaktadır, zira dilin gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarılması yurt dışında daha da büyük bir sorumluluktur. Diğer yandan yapılan birçok bilimsel araştırma, ana dilin akademik başarıya katkısının önemli ölçüde yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca, ana dilin kültürel kimliğin yeni kuşaklara iletilmesinde önemli bir araç olduğu da bir gerçektir.
Bugün başta Almanya’da olmak üzere yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın sayısını göz önünde bulundurursak, Türkçeyi ana dili olarak konuşan insanların sayısının, kimi Avrupa dillerini ana dili olarak konuşanlardan daha fazla olduğu gerçeğini görebiliriz. Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının sayısının yüksekliğine rağmen Türkçe ana dili dersleri birçok sorunla karşı karşıyadır. Özellikle Almanya’da Türkçe ana dili eğitimi konusunda yaşanan sorunlar neticesinde bugün Türkçe-Almanca karışımı yeni bir dil oluşmaktadır. Almanya’daki vatandaşlarımızın bulundukları ülkede ana dillerini korumaları, gelecek nesillere aktarmaları, kültürel ve tarihî değerlerine sahip çıkma bilincinde olmaları hem onlar hem bizim için çok önemlidir.
Bu çalışmada da, her toplum için gerekli olan ana dili öğretiminin önemi vurgulanmaktadır. Bu yönüyle çalışma, bir yandan Almanya’da ana dili öğretiminde mevcut hukuki, sosyal, idari engellerin neler olduğunun tespitini yapmakta, diğer yandan ise bu sorunların çözümlerinin neler olabileceği konusunda önerilerde bulunmaktadır.

Kitabi bu linkten ulasabilirseiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Reklam

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı