Dil Öğretiminde Sosyal Değerlerin Aktarımı

12.8.17 0 yorum
 

Değerler, bireylerin yaşama şekillerini biçimlendiren tavır, tutum ve davranışların topluma akseden yönlerini ekonomik, pskolojik sosyolojik,siyasi,hukuki,dini ve insanı ilgilendiren her alanda mevcut hali iyileştirme ve gelecek nesil adına daha iyiye taşımayı ilke edinen,bireylere bireysel ve toplumsal duyarlılık eşliğinde sorumluluk bilinci aşılayan temel değerlerin kazandırılmasında, zihin akıl,duygu bütünlüğü içerisinde gelişimini besleyerek, güçlü ,sağlam karakterli ve kaliteli kişiliğe sahip bireyler yetişmesini gaye edinen,daha çok iyi ve faydalı olanın tercih edildiği tüm bu unsurların bireyler tarafından içselleşrilip, aktif olarak yaşama yansıtıldığı her haliyle insanı şekillendiren etkinliklerdir.

Değerler eğitimi bireyden bireye, toplumdan topluma göre değişkenlik, ayrıcalık ve farklılık taşıyan ve kendilerini diğer toplumlardan ayrı ve bağımsız kılan farklı dil, din, kültür unsurlarına rağmen insanlık adına iyi ve fayda dinamizmini esas almış yol bilmiştir.

Tüm bu unsurların ana kaynağı olan dil ise kültür ve değer aktarımına ev sahipliği yapmakta ve gelişimini ilerletmektedir. Dile sahip çıkışlık sağlam bir kültürü, kültür ise aynı fayda da  buluşacak olan değerlere barınaklık yapacaktır. Dolayısıyla değerlerden beslenen kültür yaşamınını sürdürdüğü topluma ve gelecek nesillere aktarımını dil ile sağlayacak ve muhafaza edecektir. Böylece dil, kültür ve değer üçgeninin kıvamını bulup, şekil alması için eğitim kurumları ve eğitimciler aktif bir rol üstlenecektir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Reklam

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı