Öğretmenin Sahip Olması Gereken Nitelikler

26.4.16 0 yorum

Öğretmenlik coşkusu her şeyden önce gelmelidir. Bu meslek bizim istediğimiz bir meslek mi? Yoksa yapacağımız başka bir şey yok diye mi seçtik bu mesleği?
Gerçekten öğretmenlik yapmak istiyorsak, önce bu isteğimizin yoğunluğunu gözden geçirmeliyiz. Ne kadar istiyorsak o kadar başarılı oluruz.
İstemeye istemeye ders anlatan bir öğretmen hiçbir şey yapamaz; çünkü hiçbir insan sevmediği bir meslekte başarılı olamaz. 
Öğretmenlik severek, bir gaye, bir ideal uğruna yapılması gereken bir meslektir. Bu nedenle coşku ister, özveri ister, çalışma ister. Coşku ve isteğini kaybetmiş bir öğretmen sınıfını asla iyi yönetemez.
Günümüz öğretmeninin konusunu çok iyi bilen biri olmasının yanında iletişiminin de çok iyi derecede olması gerekmektedir. Bunun yanında o tek başına entelektüel, karakter ve sosyal özellikleriyle çok iyi donatılmış olmalıdır.
Öğretmenin filolojik (değer sistemleri), psikolojik (kişilik özellikleri) ve teknik boyut (bilgi ve becerileri) açısından yeterli olması gerekir. (Erdoğan, 2000)

Öğretmenin Entelektüel Özellikleri

Öğretmenin en azından okul çevresinin şartlarına göre kendisini entelektüel olarak donatması gerekiyor. Aslında her öğretmenin hangi şehir, okul, kesim olursa olsun her seviye ve sosyal gruptan öğrenciye hitap edebilmesi şarttır. Bu yetersizliklerden dolayı, bazı öğretmenlerin, öğrenciler ve veliler tarafından acımasızca eleştirildiğini duymaya devam ediyoruz.
Her öğretmen çok iyi bir genel kültüre sahip olmalı. Kültürünü bütün kesimlerde yeri geldiğinde kullanmalıdır. Öğretmen açık olmalıdır. İnsanlarla olan ilişkilerinde medeni cesarete sahip olmalı.

Öğretmenin Sosyal Özellikleri

Öğretmen dış görünüm olarak iyi görünmelidir. Bu iyi giyinmeye bağlıdır. Öğretmen estetik zevk sahibi olmalıdır. Yılın modasını takip etmelidir, diye bir şey söylemiyoruz; ama zamanın tercih edilen renk ve giyim tarzlarını mümkün olduğunca gözlemlemelidir.
İnsanlar kıyafetleriyle karşılanır, fikirleriyle uğurlanırlar.
Aslında gerçeğin böyle olmaması gerekse de, kalite ve fikirlerin ön plânda olduğu, markaların modellerin, yarıştırıldığı bir devirde yaşıyoruz. Günümüzde: Nasrettin Hocanın: “Ye kürküm ye.” sözü daha çok değer kazanmaktadır.
Hangi ders olursa olsun öğretmen iyi bir hatip olmak zorundadır. Öğretmen, öğrencilerini anlayabilmelidir. Bir öğretmenin öğrencilerini anlayabilmesi kendi iç ve dış donanımlarına bağlıdır. Öğrencilerinin kabiliyet ve zekâ çeşitliliğini gözlemleyerek, her öğrenciye farklı yollarla yaklaşabilmeyi başarmalıdır.

Öğretmen Lider Olmalıdır

Lider etkileme gücüne sahip olan kişidir. Her lider iyi bir yönetici olabilir, ama her yönetici belki lider bile değildir.
Liderler kimin örnek alınacağını değil, örnek olanlar kimin lider seçileceğini belirlerler.

Liderler, genellikle kendine güveni çevresindekilerden fazla olan, daha az kişisel davranabilen, çabuk fikir ve eylem gösteren, çevresindekilerin davranışlarına karşı duyarlı olan kimseler olmaktadır. (Erdoğan, 2000)

0 yorum:

Yorum Gönder

Reklam

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı